Zoeken

Agenda

Dé Parketplaatsers is een actieve beroepsfederatie met heel wat evenementen. Die bundelen we hieronder in ons agendaoverzicht:

«april 2020»
madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

“Vertrouwen in fabrikant en technische fiches is cruciaal”

/ Categories: Nieuws
“Vertrouwen in fabrikant en technische fiches is cruciaal”

In Parket-Parquet 33 kon u alvast lezen dat hybride parketlijm een segment is met veel verschillen. Hoe kan u al die producten uit elkaar houden? Kiezen voor een vaste leverancier die verschillende hybride systemen aanbiedt. Dat was een tip die we op het einde meegaven. Parketfabrikant Bona geeft hieronder alvast antwoord op enkele interessante vragen.  


In het meest recente WTCB-artikel over parketlijmen (2013) zien we dat er bij anhydriet dekvloeren steeds aan bepaalde voorwaarden voldaan moet worden, ongeacht de houten vloerbekleding. Hoe beantwoordt hybride lijm aan die eis?

Bona: “Alle ondervloeren moeten voldoen aan specifieke eisen om een volledige verlijming te verkrijgen van het parket. Anhydriet Adhesive with floor - 10x12cmondervloeren moeten bijvoorbeeld een correct vochtgehalte hebben (0,3 CM% voor vloerverwarming en 0,5 CM% zonder vloerverwarming) aangezien men hier geen vochtscherm kan toepassen.

Ook dispersielijmen mogen niet gebruikt worden aangezien het watergehalte in de lijm te hoog is. Silaan gebaseerde lijmen zijn niet zo gevoelig als men deze toepast op ondervloeren met een iets hoger vochtgehalte.

Niettemin, de Duitse standaard voor de installatie van parket DIN 18356 geeft duidelijk aan dat de ondervloer moet voldoen aan bepaalde eisen ( deze moet vlak, droog, vrij van scheurtjes, proper en stabiel zijn  ) en geschikt zijn voor de plaatsing van parket, ongeacht het type lijm.

Samengevat kan men zeggen dat als de ondervloer enige gebreken vertoont wat het moeilijk maakt om het parket te verlijmen men de nodige voorbereidingen moet treffen alvorens met de plaatsing te starten.


Bieden hybride lijmen al een alternatief voor de PU 2K-lijmen?

Bona: “Tegenwoordig kan men zo goed als alle soorten parketvloeren verlijmen met silaan gebaseerde parketlijmen. De vraag is of je silaanlijmen kan gebruiken voor brede en massieve elementen afhankelijk van de specifieke aanpassingen betreffende de treksterkte en elasticiteit evenals de aanbevelingen van de producent.

De ISO standaard 17178 beschrijft 3 types in relatie met hun fysieke eigenschappen; hard, hard-elastisch en elastisch. Vandaag zijn er silaanlijmen van iedere categorie op de markt beschikbaar. Ook de harde silaanlijm zoals onze R870 is een heel goed alternatief voor de 2 komponent Polyurethaan lijmen aangezien de silaanlijmen een vergelijkbare treksterkte hebben zonder het gezondheidsrisico betreffende de isocyanide. Bijkomende voordeel van de silaanlijm geen 2 componenten systeem is.”

Kan je een parket met kopshout plaatsen met een hybride parketlijm?

Apply adhesiveBona: “In weze is dit mogelijk. Veel hangt af van de voorschriften van de producent. Mogelijke problemen zijn de sterke  werking van het kops hout of het direct contact met de kopse houtvezels, die onder de microscoop waarneembaar zijn als vezels in de vorm van kleine haartjes.

Eens dat de lijm een film heeft gevormd kan de verbinding tussen het kops hout en de lijm verstoord worden als de kopse vezels niet goed binden met de lijm. Bona geeft geen officiële aanbeveling wat betreft het plaatsen van kops hout.

In het verleden hebben we weliswaar verschillende projecten uitgevoerd met specifieke aanbevelingen wat betreft de afmetingen van de kopse hout elementen ( max 40 mm) en de lijm zelf ( Bona R 850/R850T) met betrekking tot de open tijd. We hebben hier de open tijd gehalveerd om filmvorming te vermijden.”

Is een hybridelijm altijd compatibel met vloerverwarming?

Bona: “Dit is mogelijk maar hou rekening met het feit dat een te droge ondergrond problemen kan geven met betrekking tot de “crosslinking” van het hybride systeem aangezien dit systeem water nodig heeft om uit te harden.

Eens de lijm is uitgehard geeft de warmte, afkomstig van de vloerverwarming geen problemen voor de lijm maar eerder voor het hout.”

SMP, SMX, MS Polymeer, STP, SPUR, Silaan… Je ziet door de bomen het bos niet meer. Welke raad kan u aan parketplaatsers geven als hij moet kiezen uit al die hybride lijmen?

Bona: “Hier is het probleem dat zowel het type als de benaming van de lijm geen zicht geven op de uiteindelijke kwaliteit van de desbetreffende parketlijmen.

MS polymeerlijmen zijn de lijmen met een lagere treksterkte en een hogere elasticiteit. Een typisch kenmerk voor de MSP gebaseerde lijmen is de langere uithardingstijd. Een groot nadeel is het gebruik van organische tin verbindingen aangezien die toxisch zijn.

Eigenlijk zou de klant zijn lijmleverancier moeten raadplegen bij vragen of twijfel. Om een voorbeeld te geven, STP en SPU zijn merknamen van grondstof leveranciers maar eigenlijk zijn het vergelijkbare types van pre-polymeren.

Meestal zit er een sterke marketing achter de naamgeving en dat maakt het voor de parketplaatser bijna onmogelijk om de zaken klaar en duidelijk te zien. Het beste advies is de technische fiche te raadplegen met betrekking tot het gebruik van de verschillende lijmen.”

Met dank aan: www.bona.be 

Vorig artikel Parket-Parquet 32: Bamboe, gezonde vloeren en parket in De Roma
Volgend artikel Dé Parketplaatsers ontvangt Europees parlementslid
Print

Agenda

LID WORDEN?

Voor een vast jaarlijks bedrag geniet u van onze dienst- verlening. Wij verlenen advies vanuit onze lokale kantoren en bieden u ongeziene kortingen en tal van andere voordelen. Dé Parketplaatsers maakt deel uit van de Confederatie Bouw, waardoor u meteen ook lid wordt van de grootste werkgeversorganisatie van de bouwsector.