Zoeken

Agenda

Dé Parketplaatsers is een actieve beroepsfederatie met heel wat evenementen. Die bundelen we hieronder in ons agendaoverzicht:

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Dé Parketplaatsers ontvangt Europees parlementslid

/ Categories: Nieuws
Dé Parketplaatsers ontvangt Europees parlementslid

Er is nog veel werk aan de winkel in de strijd tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Dat is de conclusie van Johan Vandenbergh, voorzitter van beroepsvereniging Dé Parketplaatsers. Dat organiseerde traditiegetrouw haar voorjaarsdrink en wist Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) te strikken voor meer duiding over het Europees wetsvoorstel van partijgenoot Marianne Thyssen.

Ieder jaar nodigen Dé Parketplaatsers hun leden uit voor een gezellige voorjaarsdrink. Die vond dit jaar plaats tijdens een boottocht op de Leie. De leden en bestuursleden kregen ruimschoots de gelegenheid om bij te praten, maar één onderwerp verhit al lange tijd de gemoederen. De strijd tegen oneerlijke concurrentie komt maar niet van de grond. Het verwonderde niet dat voorzitter Johan Vandenbergh het grootste deel van zijn speech wijdde aan dit onderwerp.

“Niemand had ooit kunnen denken dat behalve de budgetproducten ook de plaatsers uit lageloonlanden zouden komen”

“Toen enkele jaren geleden de budgetproducten uit lageloonlanden hun intrede deden, had niemand ooit kunnen denken dat ook de plaatsers uit lageloonlanden zouden komen”, begint Vandenbergh. “Als de gemiddelde loonkost in België € 39/u bedraagt en in Bulgarije € 4/u, dan hoef ik er geen tekeningetje bij te maken. Sociale uitbuiting van werknemers en oneerlijke concurrentie zijn dan ook niet ver af.”

ONRECHTSTREEKSE LOONKOSTEN

Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere erkent het probleem en ziet een deel van de oplossing in het plan van partijgenoot en Europees Commisaris van Werkgelegenheid en Sociale Zaken Marianne Thyssen. “In de huidige regeling is er enkel een ondergrens bepaald, met name het wettelijk minimumloon. Zowel de patronale bijdrage als de sociale lasten worden in het buitenland betaald. Door het verschil in tarieven loopt het loonverschil per uur met een Belgische bouwvakker op tot zo’n 7 euro. Dat wordt zelfs 14 euro als we de onrechtstreekse kosten bijtellen”, meent de CD&V’er.

“Door deze gelijktrekking wordt slechts de helft van het concurrentiële voordeel weggewerkt”

Het zijn die onrechtstreekse loonkosten die Commissaris Thyssen nu in haar voorstel wil gelijktrekken. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor verzekering, weerverlet, dertiende maand, kilometervergoeding, veiligheidskledij enzovoort.

CONTROLE DETACHERINGSBELEID NODIG

Vandenkendelaere: “Alles wat in België bij wet of bij CAO wordt voorzien voor eigen werknemers in een bepaalde sector, moet nu ook deel uitmaken van het loonpakket van een gedetacheerde werknemer. Maar we moeten eerlijk zijn: door deze gelijktrekking wordt slechts de helft van het concurrentiële voordeel voor pakweg gedetacheerde Polen weggewerkt. Feit blijft dat de loonkosten voor de werkgever in Polen nog altijd lager liggen dan hier. Hier heeft onze federale overheid een rol te spelen. Het zal moeten blijken in hoeverre de tax shift de positie van de Belgische werkgevers versterkt.”

Alles staat of valt uiteindelijk met doorgedreven controle en inspectie van het detacheringsbeleid. Dat beseft ook het Europees parlementslid. “We moeten een doorgedreven controle door onze nationale inspectiediensten koppelen aan een vlotte, performante én volledig digitale informatie-uitwisseling met de autoriteiten in andere lidstaten. Men is daarmee bezig, maar het gaat tergend traag. Nochtans is correcte info de enige manier om misbruik echt uit de wereld te helpen.”

EUROPESE OPLOSSING

Het voorstel van de Commissie is volgens Vandenkendelaere een startpunt. “Het gaat over een Europese regeling en dat vraagt om overleg met meerdere landen. Vele Oost-Europese landen vinden wat voorligt zelfs al te ver gaan en zouden alles liever bij het oude laten. Het plan dat voorligt tracht de visies te verzoenen. Ik zelf ben van mening dat we nog verder kunnen gaan en zal daar, bij de behandeling van het voorstel in de Commissie Werk van het Europees Parlement vurig voor pleiten.”

Het plan is volgens voorzitter Johan Vandenbergh een mooi begin, maar zoals andere jaren zullen Dé Parketplaatsers ook nu niets concreet aan hun achterban kunnen voorleggen. Zij zullen zien dat de buitenlandse werknemers nog steeds het werk inpalmen. “Wij hopen dan ook dat dit
‘begin’ er niet voor zorgt dat de politiek op haar lauweren gaat rusten, dat dit plan van Marianne Thyssen voor gemoedsrust zorgt. Wij leven de laatste jaren namelijk zonder gemoedsrust. Hoe dan ook, we juichen de eerste stappen van Europa toe, want op Europees niveau ligt
uiteindelijk de sleutel”, besluit de voorzitter.

Vorig artikel “Vertrouwen in fabrikant en technische fiches is cruciaal”
Volgend artikel Onze EFWEX-stand draaide vierkant!
Print

LID WORDEN?

Voor een vast jaarlijks bedrag geniet u van onze dienst- verlening. Wij verlenen advies vanuit onze lokale kantoren en bieden u ongeziene kortingen en tal van andere voordelen. Dé Parketplaatsers maakt deel uit van de Confederatie Bouw, waardoor u meteen ook lid wordt van de grootste werkgeversorganisatie van de bouwsector.